SOS TEA. La resposta tecnològica a una situació d'emergència de persones amb TEA
Loading...
Date
2021
Authors
Llop Herández, Marina
Queralt Romero, Marta
Other authors
Lázaro Cantabrana, José Luis
Impact
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Aquesta investigació contribueix al desenvolupament de l’aplicació (App) SOS TEA, la qual es centra en donar resposta a la comunicació entre els cossos de seguretat i les persones amb el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) en una situació d’emergència. La demanda del desenvolupament d’aquesta App ha estat rebuda pel Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili, per part d’una Associació de famílies i persones amb TEA de Tarragona. A aquesta App s’han associat dos treballs de final de grau: un del grau de Pedagogia i un del grau d’Enginyeria Informàtica.
En el cas d’aquest treball d’investigació, l’objecte d’estudi gira entorn a l’aplicació i als seus aspectes de millora des d’un punt de vista pedagògic i social. Aquest estudi s’ha dut a terme gràcies a l’aportació de famílies de l’associació que es troba involucrada en el projecte SOS TEA. Les línies d’investigació en les que s’ha focalitzat aquest projecte són diverses. La primera d’aquestes, ha volgut esbrinar quin és el suport més adequat per a la ubicació del codi alfanumèric que permetrà que l’agent de seguretat pugui obtenir les dades de la persona en situació d’emergència.
La segona línia s’ha focalitzat en investigar quins són els missatges més òptims i significatius, que les famílies de l’associació en qüestió considerin, per tal d’incloure’ls a l’App. Aquests missatges estan centrats en les emocions dels seus fills/es o familiars amb TEA, les seves necessitats, així com els passos o planificació que pot seguir l’agent de seguretat per a tractar la persona amb TEA.
La tercera línia ha estat centrada en la formació i sensibilització dels cossos de seguretat. S’ha analitzat la formació existent sobre el TEA que es duu a terme en l’associació col·laboradora del projecte SOS TEA i, en conseqüència, s’han dissenyat casos pràctics i vivencials per a poder incloure en aquesta formació, a través d’una orientació constructivista. Aquests casos es centren en millorar la interacció entre el/la professional i la persona amb TEA en les situacions d’emergència.
Note
Treball guanyador en la Convocatòria 2016-2017 dels Premis Càtedra d'Educació i Adolescència de la UdL. Treball de Fi de Grau en Pedagogia, curs 2016/2017. Tutor: José Luis Lázaro Cantabrana (Universitat Rovira i Virgili de Tarragona)