Docència
Permanent URI for this community
Materials en accés obert derivats de l'activitat docent del professorat i documents informatius sobre docència elaborats per les unitats administratives i acadèmiques de la UdL.
Browse
Browsing Docència by Title
Now showing 1 - 20 of 347
Results Per Page
Sort Options
- ItemMetadata onlyAcrosport(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Costes i Rodríguez, Antoni; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentEls objectius són: Desenvolupar hàbits de cooperació i respecte pels companys. Realitzar els elements tècnics de l’acrosport. Realitzar les activitats amb una postura corporal segura. Realitzar les activitats tenint en compte els aspectes de seguretat. Millorar la motricitat i la condició física mitjançant l’acrosport. Crear una figura grupal d’acrosport.
- ItemMetadata onlyAliments funcionals(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Odriozola Serrano, Isabel; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentEls aliments funcionals són aquells aliments que són elaborats no només per les seves característiques nutricionals sinó també per a complir una funció específica com pot ser el millorar la salut i reduir el risc de contreure malalties.
- ItemOpen AccessAlmia is energy(Universitat de Lleida, 2021) Arco Bravo, Isabel del; Ramos Pla, Anabel; Cabeza, Luisa F.; Cosialls, Anicet; Gregorio López, Eduard; Esteban, Fermín; Teixidó, Íngrid; Ramírez, Lorenzo; Camats Guardia, RamonALMIAENERGY (http://almiaenergy.com/) és un projecte que es tradueix en un conveni entre l’ajuntament d’Almatret i la UdL mitjançant els equips de recerca GREiA i EDO-UdL. ALMIA representa un pas endavant en la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de noves tècniques energètiques que ens portin a un Consum Zero de recursos finits poc respectables amb el medi ambient. Així, es presenta el municipi d’Almatret com un exemple actual de poble positiu i sostenible i el projecte ALMIA com a pla estratègic dissenyat per a la transformació del municipi. L'Equip ICE ALMIA-EDUCATIVA és el responsable de la part educativa del projecte. El present dossier l’ha realitzat l’equip ICE ALMIA-EDUCATIVA per tal de desenvolupar les jornades ALMIA amb estudiants d’Educació Secundària Obligatòria a Almatret.
- ItemMetadata onlyAnàlisis d'estructures - Mètode dels nodes(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2014) Pérez García, Pedro J.; Barrau, JérômePer a realitzar l’anàlisi d’una estructura, és necessari determinar les forces externes i les forces internes. Aquestes forces internes són les que mantenen unides totes les parts d’una estructura. La metodologia emprada per a resoldre una estructura es basa en l’ús de les equacions d’equilibri. No obstant, el procediment varia en funció del tipus d’estructura. En aquest apartat, podem considerar 3 categories d’estructures: 1. Estructures articulades: dissenyades per a suportar càrregues, són estructures formades per elements rectes connectats entre ells exclusivament a traves de les seves extremitats. Per tant, cadascun dels elements només està subjecte a 2 forces que són iguals, oposades i que tenen la direcció del propi element. 2. Entramats: dissenyades també per a suportar càrregues, els entramats es diferencien de les estructures articulades pel fet que sempre contenen, com a mínim, un element subjecte a 3 o més forces que, en general, no estan orientades en la direcció de l’element. 3. Màquines: dissenyats per a transmetre i modificar forces, són estructures que tenen alguna part en moviment. Com els entramats, les màquines sempre contenen, com a mínim, un element subjecte a 3 o més forces. En aquest suport virtual de l’assignatura, es presentaran 2 mètodes emprats per a la resolució d’estructures articulades.
- ItemMetadata onlyAnálisis de estructuras(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Lampurlanés Castel, Jorge; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentEl análisis estructural consiste precisamente en la determinación de las deformaciones y las fuerzas internas que aparecen en todos los elementos de una estructura bajo un determinado estado de cargas.
- ItemMetadata onlyAnálisis de la composición geométrica y perspectiva de una obra pictórica del cinquecento(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2018) Argelich, María AntoniaJacopo Robusti (llamado Tintoretto): Traslación del cuerpo de San Marcos, 1562-66, óleo sobre lienzo, 421 x 306 cm. Galería de la Academia, Venecia (realizado para la Scuola Grande di San Marco, en Venecia).
- ItemMetadata onlyAnálisis de la composición geométrica y perspectiva de una obra pictórica del quattrocento(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2018) Argelich, María Antonia; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentAntonello da Messina: San Sebastián, 1475-76, óleo transferido de tabla a lienzo, 171 x 85 cm. Gemaldegalerie, Staatliche Kunstsammlungen, Dresde (realizado para la Iglesia de San Giuliano en Venecia).
- ItemMetadata onlyAnálisis de la composición geométrica y perspectiva de una obra pictórica del XVIII(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2018) Argelich, María AntoniaGiambattista Tiépolo: La traslación de la santa casa de Loreto (boceto), 1743, óleo sobre lienzo, 124 x 85 cm. Gallerie dell’Accademia, Venecia (modelo preparatorio realizado para el fresco de la Iglesia de Santa Maria de Nazareth en Venecia, hoy destruido).
- ItemMetadata onlyAnatomia.cat(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Aiguadé Aiguadé, Ramon; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentEste Campus pretende ser una ayuda para el estudio de la anatomía del cuerpo humano permitiendo un verdadero autoaprendizaje en cualquier lugar y momento del día.En la pestaña de la izquierda podrás escoger la temática que quieres estudiar: osteología, topografía o miología. A continuación podrás escoger la región y la vista. Encontrarás en cada imagen un conjunto de círculos que señalan una estructura determinada. Al hacer click encima del círculo aparece el nombre de la estructura. Se trata de intentar adivinar el nombre de la estructura previo a hacer click y ver si los resultados son coincidentes. En la parte superior derecha tienes el botón Reset que te permite volver a iniciar las preguntas las veces que quieras.
- ItemMetadata onlyAnimal Biotechnology(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2020) Pena i Subirà, Ramona NatachaThis is a compilation of supplementary exercises and materials to complement the activities we do in this course. I will guide you through them as we need them to consolidate new concepts or explore new applications. After completing each exercise, you can choose to download a PDF with your contribution, the answer and my feedback. Feel free to go back to this page as many times as you want!! Enjoy the journey!!
- ItemOpen AccessAppendix I. Table 1. Instrument for assessing pre- and post-test inquiry task. Each assessment level description is illustrated with an example obtained from the students’ test inquiry tasks(Universitat de Lleida. Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, 2018) Solé Llussà, Anna; Aguilar Camaño, David; Ibáñez, ManuelThis rubric allows the assessment of the main different scientific skills involved in an inquiry process. Each assessment level description is illustrated with an example obtained from the students’ test inquiry tasks.
- ItemMetadata onlyAprova la prova(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Guitard Sein-Echaluce, Ma. Luisa; Rodríguez, Silvia; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentLa teva missió és resoldre una prova relacionada amb l'entrevista i altres aspectes que s'han de tenir en compte a l'hora de fer la valoració d'un pacient.
- ItemMetadata onlyAproximació al procés tècnic d'una pintura sobre taula en el Renaixement(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Rega Castro, Iván; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentEste documento pretende explicar, por una parte, la técnica original de la pintura al óleo sobre tabla que desarrolló el Renacimiento italiano y, en segundo lugar, la aplicación de la metodología científica al estudio de la técnica pictórica de Rafael, a través de la reflectografía infrarroja(IR). Para descubrir el proceso creativo de los artistas del alto Renacimiento en Italia, echamos mano de una recreación o “copia” de la Santa Caterina de Alejandría de Rafael Sanzio (Urbino, 1483 - Roma, 1520), que fue realizada por el pintor Joan Costa (Sant Jordi Desvalls, 1956) para la Universitat de Lleida, en 2012. Se trata de la recreación de una pintura al óleo sobre tabla, fechada hacia 1507 —se corresponde, por tanto, con su estancia en Florencia, a partir de 1504, donde Miguel Ángel y Leonardo estaban revolucionando la pintura florentina—, y que se conserva, en la actualidad, en la National Gallery de Londres (Inv. Núm. NG168). Para estudiar la técnica pictórica de Rafael contamos con sus obras y dibujos en el Museo Nacional del Prado (Madrid), la National Gallery de Londres o el Musée du Louvre (París), entre otros. Pero para desvelar cómo fue el proceso material o técnico de este cuadro, además, contamos con la ayuda del Tratado de Pintura de Leonardo da Vinci (Vinci, Toscana, 1452 - Amboise, 1519); en realidad un conjunto de fragmentarios manuscritos, con sus notas y dibujos, que reunieron sus primeros editores en el siglo XVII. Pues bien, en la sección dedicada a los “materiales del pintor”, a pesar de su carácter fragmentario, podemos acercarnos a las investigaciones de uno de los más grandes artistas del alto Renacimiento en lo tocante a los materiales y técnicas de la pintura.
- ItemOpen AccessApuntes sobre procesos erosivos(Universitat de Lleida. Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl, 1999) Batalla, Ramon J.; Poch, Rosa M.Este libro de apuntes forma parte del material teórico de las asignaturas de Geografía Física Aplicada, Hidrología de Superfície y Conservación de Suelos, Degradación y Conservación de Suelos, Tecnología de Suelos, y Manejo de Suelos y Aguas, y tiene los siguientes objetivos: a) la comprensión los procesos y las causas de la erosión de suelos en general, y de la hídrica en particular, y sus implicaciones ambientales, b) la descripción de algunas de las las principales técnicas de medición, experimentación y control de los procesos erosivos, y c) la descripción de la distribución espacial del fenómeno de la erosión, con un énfasis especial en los procesos erosivos en áreas de clima mediterráneo El libro se inicia el tema con la presentación de la erosión como uno de los principales factores de degradación de suelos. A continuación se introducen los conceptos de erosión natural como parte del ciclo geológico y erosión acelerada consecuencia de la alteración del sistema natural por actividades antrópicas. Se exponen sus consecuencias en el sitio - pérdida de fertilidad, degradación - y fuera del sitio - colmatación de embalses, contaminación no puntual, etc.-. Seguidamente se exponen los principales factores que actúan en el sistema de erosión de suelos (erosividad del agua del lluvia, erosionabilidad del suelo, vegetación, topografía), y su papel relativo en el inicio y extensión del proceso. Se pasa después a la explicación de los agentes erosivos principales agrupados en dos grandes tipos: erosión hídrica y erosión eólica. En este apartado se describen los procesos de erosión hídrica indicando en cada uno de ellos el agente responsable, los factores de control. Aunque la erosión eólica no está tan extendida como la hídrica en nuestras latitudes, tiene importancia local en zonas costeras y en llanuras interiores, y por ello también se introduce en este tema. La evaluación de la erosión mediante medición y experimentación de campo, y modelización, está íntimamente relacionada con el tipo de información que se pretende obtener. Ello requiere un conocimiento previo de los procesos a cuantificar y de los errores en las medidas a efectuar. Los principales métodos directos para la medición de la erosión de suelos se exponen a nivel de parcela y de cuenca de drenaje. Se presentan el tema de la evaluación experimental de la erosión hídrica mediante simuladores de lluvia. Se expone a continuación el estado de la erosión a tres niveles espaciales: mundial, en áreas de clima mediterráneo, y en España, de forma que el alumnado pueda asimilar el fenómeno de la erosión del suelo como un proceso global pero con una incidencia diversa en función de variables como el clima, el relieve y las actividades antrópicas, entre otras.
- ItemOpen AccessApunts i pràctiques per al estudi dels processos fluvials(Universitat de Lleida. Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl, 1998) Batalla, Ramon J.L’estudi i el coneixement de la dinàmica fluvial i de la qualitat i la quantitat dels recursos hídrics és un element bàsic per a la gestió hidrològica i, en general, per a la planificació territorial d’un país. En aquest àmbit, el transport de sediment és un aspecte particularment destacat per les seves implicacions ambientals i de gestió dels rius i les seves conques de drenatge, sobretot en àrees sensibles com son les conques forestals de muntanya de clima mediterrani. En la guia que es presenta a continuació s’ofereixen una sèrie de materials bàsics, teòrics i pràctics, sobre mesures i controls en Geomorfologia fluvial, com a material de suport a les assignatures de Geografia Física i d’Enginyeria de Forest que s’imparteixen a la Universitat de Lleida. S’hi descriuen els aspectes essencials que cal tenir en compte a l'hora de caracteritzar els sistemes fluvials des d’un punt de vista abiòtic, especialment els rius de graves, tant pel que fa al de control dels principals paràmetres hidràulics, com físico-químics, granulomètrics, morfològics i de transport de sediment. Els materials provenen de diversos treballs publicats o inèdits que l’autor de la guia i professor de l’assignatura ha anat recopilant al llarg dels anys en el si del Grup de Recerca Ambiental Mediterrània GRAM (Universitat de Barcelona), amb motiu de sortides de pràctiques al camp amb estudiants de Geografia, primer a la Universitat de Barcelona i actualment a la Universitat de Lleida. Els materials s’han compilat i editat per a servir de base i guia de les pràctiques de camp d’aquesta assignatura que es realitzen habitualment a la conca de la ribera Salada. S’ha inclòs també un conjunt d’apunts teòrics resumits i pràctiques de laboratori i treball de gabinet com a continuació i complement del treball de camp.
- ItemMetadata onlyArts visuals(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Molet Chicot, Carme; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentAquests continguts han estat dissenyats per tal d'afavorir aprenentatges sobre l'art i l'educació artística i desenvolupar processos de reflexió en l'alumnat de l'assignatura de Didàctica de l'Educació Artística (arts visuals). Consta d'uns continguts generals sobre l'art i d'altres més concrets sobre algunes obres de la col·lecció d'art de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida.
- ItemMetadata onlyAutocorrectivo Sucesiones(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2018) Barrón Arniches, Paloma deLee atentamente las cláusulas testamentarias que aparecen en la pantalla y clica la opción que te parezca correcta. En algunos casos hay una sola respuesta correcta y en otros casos hay dos respuestas correctas.
- ItemMetadata onlyBalance de materia. Problemas(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2020) Garza Garza, SalvadorEn un proceso de desnatado por centrifugación se tratan, en 4 horas, 45.000 kg de leche entera con un contenido en grasa del 4,5 %, obteniéndose nata y leche desnatada con un contenido en grasa del 35 % y del 0,3% respectivamente. Calcular la velocidad de flujo másico (caudal másico) de las dos corrientes que salen de la centrífuga continua en la que se realiza la separación.
- ItemMetadata onlyBase de dades de sòls forestals(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2015) Olarieta, José RamónEn aquesta web es recull informació sobre sòls, principalment forestals, del nord i nordest de la Península Ibèrica. Aquesta eina (pestanya "Famílies") permet visualitzar les descripcions dels escandalls organitzades segons la classificació de la Soil Taxonomy (1999) des del nivell d'Ordre.
- ItemMetadata onlyBiblioteca personal(Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat Docent, 2019) Sanvicén, Paquita; Universitat de Lleida. Suport i Assessorament a l'Activitat DocentContext per al qual es crea: per a estudiants de l’assignatura de Metodologia i Tècniques Quantitatives de primer curs del Grau de Treball Social. També s’utilitza en l’assignatura Sociologia. Universitat de Lleida, curs 2015-2016. Argumentació per crear-la: l’excés d’informació que es rep quotidianament fa que tothom depengui del que troba a Google al primer click i que no tinguem la sistematicitat de guardar la informació rellevant, treballar-la, triar-la (per temes, autors, rellevància, etc.), ordenar-la i guardar-la de manera que es pugui localitzar ràpidament als ordinadors i dispositius electrònics que s’utilitzin com a eina de treball. Per a l’estudiantat de primer és fonamental superar l’hàbit simple de fer llistes d’urls per passar a adquirir estratègies de lectura/ordenació de materials i saber, entre altres habilitats, aprofitar els materials i referències bibliogràfiques de tot tipus que anirà buscant i usant al llarg dels estudis i tots els que el professorat li anirà posant a l’abast. Informes, articles, llibres...material de referència amb el qual s'anirà formant la biblioteca particular científica i professional de cadascú.