Càtedra Educació i Adolescència
Permanent URI for this community
La Càtedra “Educació i Adolescència” és un espai basat en l’anticipació i detecció de noves necessitats en l’adolescència, per tal de promoure la investigació i la innovació educativa i atendre aquestes necessitats de manera eficaç, eficient i sostenible.
Un fòrum per a identificar les condicions dels centres educatius que fomentin una adequada transició a la vida adulta dels adolescents i per a desenvolupar la seva recerca des dels eixos reconeguts per la comunitat científica.
La Càtedra està liderada per la Universitat de Lleida i neix de la suma d’esforços entre la Universitat de Lleida i els Departaments d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat de Catalunya com a reconeixement a Abel Martínez Oliva, docent que va morir per l’agressió d’un adolescent en un centre educatiu.
Les principals funcions de la Càtedra són: recerca, formació, i transferència. [Més informació].
Browse
Browsing Càtedra Educació i Adolescència by Title
Now showing 1 - 20 of 34
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessAcompanyament educatiu i social a persones trans* en la infància i l’adolescència(Edicions de la Universitat de Lleida, 2020) Rodríguez Pérez, Sara; Urrea Monclús, AidaGran part de la societat continua associant la identitat sexual amb els genitals, és a dir: s’és nen/noi/home quan es té penis i s’és nena/noia/dona quan es té vulva. Ara bé, la identitat de gènere i la identitat sexual d’una persona van més enllà de l’apreciació dels seus genitals externs. • Han de separar-se els conceptes d’identitat de gènere, identitat sexual i expressió de gènere. • La discriminació, l’exclusió i la violència per motius d’identitat sexual, identitat de gènere i expressió de gènere succeeixen amb freqüència a la nostra societat. És especialment rellevant la transfòbia que té lloc als centres escolars davant el silenci o el desconeixement del professorat, dels equips directius i de les mateixes famílies. • El benestar de les persones trans* depèn, en gran mesura, del fet que socialment es comprengui la perspectiva d’identitat sexual, d’identitat de gènere i d’expressió de gènere des d’una visió positiva de la diversitat humana. • Atenent als principis generals de la Convenció dels Drets de l’Infant, i d’acord amb les lleis de protecció estatals i autonòmiques, ha d’impulsar-se l’acompanyament educatiu i social dels nens, nenes i adolescents trans* que contempli el reconeixement de les seves facultats i l’exercici dels seus drets d’acord amb la seva edat i maduresa. • Els centres educatius es configuren com un dels espais de socialització més rellevants en la vida de les persones. Totes les persones implicades en processos, espais i moments educatius n’han de prendre consciència per poder evitar o eliminar possibles desigualtats, dificultats i violències. • La mirada que adoptem davant la diversitat, els escenaris i les relacions en què s’estableix l’acompanyament educatiu i social dels nens, nenes i adolescents trans* als centres educatius han d’estar intímament relacionada i present en qualsevol intervenció. • És necessari el canvi d’un enfocament patologitzador cap a un enfocament de diversitat en l’acompanyament de la infància i l’adolescència trans*.
- ItemOpen AccessAgència infantil i adolescent i activisme digital en l’educació per als drets de la infància i la ciutadania global(Edicions de la Universitat de Lleida, 2020) Martínez Sainz, G.; Barry, M.; Urrea Monclús, AidaEn aquest monogràfic, es presenten algunes recomanacions sobre com cal incorporar de manera estratègica i significativa les tecnologies digitals en l’ECG. L’Educació per a la Ciutadania Global (ECG) pretén empoderar als estudiants per a que s’involucrin i assumeixin un rol actiu tant local, nacional com globalment, per afrontar i resoldre reptes globals, i així, convertir-se en contribuïdors per un món més just, pacífic, tolerant, inclusiu, segur i sostenible (UNESCO, 2018, p. 6). • Hi ha principis claus de l’ECG que coincideixen amb el treball emergent sobre l’Educació per a la Ciutadania Digital (ECD), els quals estan identificats en el present estudi: drets, relacions, responsabilitats, identitat, agència i compromís. • S’identifiquen les pràctiques pedagògiques que donen suport a l’ús de tecnologies digitals per a l’ECG (creació, circulació, conexió i col·laboració), la qual cosa representa diferents oportunitats i nivells de participació dels estudiants. El seu compromís amb aquestes pràctiques en l’ECG fomenta l’agència entre els joves a través de polítiques participatives. • Plataformes digitals, com Twitter, creen espais en línia per al desenvolupament professional que són inclusius, flexibles y generatius, per poder compartir idees, intercanviar coneixement i reduir la sensació d’aïllament que alguns professors de l’ECG apunten. • Cal donar èmfasi als professors com a mediadors que faciliten l’aprenentatge a través de l’ús estratègic de tecnologies digitals per permetre connexions i relacions, mentre reconeixen que aquestes tecnologies són merament eines addicionals a l’ECG. • Les tecnologies digitals són clau per empoderar els nens i adolescents amb l’objectiu d’afirmar els seus drets de participació en assumptes cívics, socials i polítics que els afecten i evitar la marginació i la incomprensió amb què es troben en el seu dia a dia. • L’activisme digital dóna als nens, nenes i adolescents l’oportunitat de participar activament en debats públics; per expressar preocupacions polítiques i influenciar l’agenda dels polítics, de les organitzacions i dels ens públics; per connectar, així, dins i més enllà dels seus grups socials i comunitats, a fi de generar nous llocs de trobada com a ambients d’aprenentatge; i organitzar accions col·lectives per al seu propi benefici i per al de la seves comunitats. • Els mestres i els educadors han de ser conscients dels reptes que les tecnologies digitals generen amb l’objectiu d’ajudar els nens, nenes i adolescents a navegar per aquests desafiaments i vèncer-ne els riscos que suposen.
- ItemOpen AccessArtteràpia: treballar les emocions amb les arts(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Puigdemassa Nieto, CristinaEl propòsit d’aquest treball és fer una recerca sobre els recursos d’art-teràpia i de creativitat. Aquest treball constarà d’una part teòrica en la que es descriurà l’art teràpia. Aquesta inclourà els fonaments de l’art teràpia, tipus de teràpies expressives-artístiques i mètodes i tècniques com punts centrals i l’altra part serà practica i es basarà en la creació de diverses sessions d’art teràpia per a nens i nenes, que després seran realitzades i autoavaluades.
- ItemOpen AccessLa autonomía moral en el tránsito a la vida adulta de jóvenes en situación de vulnerabilidad(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Balde García, MiquelLa transición a la vida adulta resulta un proceso importante en la juventud, un camino en el que interaccionan relaciones y contextos que derivan en experiencias que marcan la construcción subjetiva de la identidad adulta. Esta investigación trata de conocer el papel de la autonomía moral de jóvenes en situación de vulnerabilidad en el tránsito a la vida adulta. Para ello se ha recogido el relato biográfico de cuatro jóvenes participantes de un proyecto de inserción sociolaboral. A la vez se recogen las voces de dos educadores sociales de dicho servicio que promueven espacios de reflexión donde la educación moral y el desarrollo autónomo adquieren protagonismo. A partir de un estudio cualitativo se han realizado las entrevistas que muestran el cuidado y la responsabilidad como valores que resultan ser ejes importantes para el tránsito a la vida adulta de los/las participantes.
- ItemOpen AccessEls Centres Residencials d’Acció Educativa: estigma o desinformació?(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Navas Martínez, DanielEls Centres Residencials d’Acció Educativa són institucions encarregades d’acollir infants i adolescents en risc d’exclusió social. Tot i la seva important tasca, però, pràcticament se’n desconeix l’existència, per la qual cosa el jovent que hi resideix és estigmatitzat. Els objectius d’aquest treball han estat investigar la desinformació social i visibilitzar la realitat dels CRAE. A partir d’aquests plantejaments, s’han adreçat diverses enquestes digitals a la ciutadania catalana, a més d’entrevistar els equips educatius, directius i el mateix jovent tutelat dels CRAE. D’acord amb les dades recollides, s’han analitzat les respostes per tal d’interpretar-ne la informació i confirmar la hipòtesi inicial: Els Centres Residencials d’Acció Educativa, específicament el jovent tutelat, sofreixen una visible estigmatització social, causada per la desinformació de la societat. L’estudi presentat en l’anàlisi i interpretació global dels resultats confirma la desinformació social i els estereotips atribuïts al jovent tutelat i se n’analitzen les causes i l’impacte. Arran d’aquesta recerca s’ofereixen propostes de millora pel que fa a la visibilització del jovent tutelat i es fa una crida a la societat per un canvi.
- ItemOpen AccessDerechos de la Infancia y Educación para el Desarrollo. Análisis de necesidades del sistema educativo(Edición Càtedra Educació i Adolescència, 2012) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, Carles; Urrea Monclús, AidaEl presente informe de investigación da respuesta a los interrogantes que UNICEF – Comité Español quiere resolver antes de diseñar una propuesta para incorporar la Convención de los Derechos del Niño (CDN) y la Educación para el Desarrollo en el contexto educativo. Para ello, se diagnostican las posibilidades y barreras de la organización escolar, se identifican las necesidades formativas de cada uno de los colectivos representados en los consejos escolares relacionadas con la CDN; y se recogen ideas emergentes que sirven para la introducción de la CDN en la organización de los centros educativos. La investigación cualitativa se desarrolló a través de grupos de discusión distribuidos por el territorio español y contó con la participación de alumnado, docentes, padres y madres y otras personas relacionadas con la tarea educativa en dichos centros.
- ItemOpen AccessDes del meu objectiu: Programa socieducatiu per a jovés en procés de reunificació familiar en el marc de la protenció a la infàcia i l’adolescència(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Aritzeta Solé, CarlotaEls objectius generals d’aquest treball són els següents: aprofundir en la temàtica de la reunificació familiar, elaborar un recurs professionalitzador diferent a tots els existents i incorporar noves metodologies en la intervenció socioeducativa. Així doncs, s’ha dissenyat un programa socioeducatiu amb la finalitat de brindar suport/acompanyament individualitzat a joves (de 14 a 18 anys) que hagin viscut un procés de reunificació familiar i es trobin a la fase de retorn. Per tant, pretén afavorir la vivència positiva del retorn a casa d’aquests joves, des de la resiliència i l’empoderament, motivant-los a la desenvolupar un procés de reflexió/anàlisi vers la seva pròpia realitat. El programa consta de dos recursos: un dossier d’activitats (adreçat als joves) i una guia per la dinamització de les sessions de tutoria (adreçada als referents). El programa es basa en tres eixos metodològics concrets: les arts visuals com a recurs afavoridor de l’aprenentatge (mètode Photovoice), la perspectiva del desenvolupament positiu en l’adolescència i la temàtica de la reunificació familiar.
- ItemOpen AccessEls Drets de la Infància i la Ciutadania Global a les facultats d’educació. Proposta formativa per a les titulacions d’educació(2017) Urrea Monclús, Aida; Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, CarlesPòster explicatiu del contingut de la guia “Drets de la infància i la ciutadania global a les facultats d’educació. Proposta formativa per a les facultats d’educació” que pretén apropar els drets de la infància a les aules universitàries. En ell s’exposen de forma resumida els continguts de la guia: la justificació de la importància d’incorporar aquest enfocament; la proposta formativa formativa orientada a la universitat; i la proposta d’activitats d’ensenyament – aprenentatge.
- ItemOpen AccessEducació parental en línia: revisió de la literatura(Edicions de la Universitat de Lleida, 2018) Rodrigo, María José; Balsells, M. Àngels; Vaquero Tió, Eduard; Suárez, A.; Fernández Rodrigo, LauraLa irrupció d'internet en totes les àrees de la vida quotidiana com a eina de recerca d'informació també s'ha posat de manifest en l'educació parental i familiar. Les famílies utilitzen la xarxa per buscar-hi ajuda en el desenvolupament de les funcions parentals, així com per realitzar accions formatives d'educació parental. La investigació comença a mostrar evidències de com s'han de desenvolupar aquestes pràctiques d'educació parental en línia de manera eficaç i eficient, però queden diversos interrogants per aprofundir: quin tipus d'eina TIC es planteja per desenvolupar els programes i recursos d'educació parental en línia?: quins objectius i característiques tenen els programes i recursos parentals en línia?; quins són els beneficis i les limitacions dels programes i recursos en línia per a les famílies participants?
- ItemOpen AccessEfectes dels programes d’educació sexual amb el mètode “Peer to Peer” en els estudiants d’ESO de Lleida(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Safont Maench, PaulaAquest estudi és una proposta que pretén realitzar programes d’Educació Sexual als instituts de Lleida per comprovar-ne l’efectivitat i la incidència a llarg termini, basats en un model Biogràfic i Professional o Comprensiu d’Educació Sexual. Els programes es duran a terme a través del mètode “Peer to Peer” o educació entre iguals. S’ha observat que l’Educació Sexual a Espanya ha estat, fins al dia d’avui, insuficient. No aborda la sexualitat des d’una visió integral i sistemàtica de la persona i la societat, sinó des d’una perspectiva biologista i higienista. Cal fer un replantejament, doncs, de la concepció que es té de la sexualitat en l’àmbit educatiu. L’adolescència és una etapa molt important per al desenvolupament de la persona i de la configuració de la seva pròpia identitat, i la sexualitat és un element que s’ha de tenir en compte. Per elaborar aquest l’estudi, s’ha fet una recerca sobre les bases conceptuals i teòriques de la sexualitat, l’Educació Sexual i sobre altres programes de sexualitat realitzats a través del mètode “Peer to Peer”.
- ItemOpen AccessElements per fomentar la participació significativa dels adolescents en els centres educatius(Edicions de la Universitat de Lleida, 2017) Balsells, M. Àngels; Ciurana Sala, Anna; Fuentes-Peláez, Núria; Pastor Vicente, CrescenciaLa participació significativa dels adolescents en les institucions és un tema rellevant en les pràctiques educatives, així com en les investigacions pedagògiques actuals. Malgrat que les iniciatives per augmentar aquesta participació estan proliferant als centres educatius, alguns autors les consideren insuficients i aposten per continuar treballant per aconseguir institucions educatives més participatives i potenciadores del corrent de la “veu de l’alumnat”. En aquest sentit, el monogràfic tracta en profunditat: a) quins elements són rellevants en els adolescents per tal que participin activament i significativament en la vida organitzativa de les seves institucions educatives?, b) com han de ser les relacions educatives per facilitar la participació dels adolescents en la gestió i organització dels centres? i c) Quines característiques dels centres educatius potencien la participació social significativa dels adolescents?
- ItemOpen AccessGENER@T. Programa socioeducatiu per a la prevenció de la violència de gènere en parelles adolescents: implementació i avaluació(Edicions de la Universitat de Lleida, 2019) Mateos Inchaurrondo, Ainoa; Urrea Monclús, Aida; Llanes, Juan; Izquierdo Santaulària, RobertL’objectiu d’aquest monogràfic és presentar els resultats d’una recerca avaluativa basada en evidències. Aquesta recerca ha tingut dos objectius generals: 1. Valorar l’impacte del programa GENER@T. 2. Identificar criteris de bones pràctiques per al desenvolupament d’accions preventives en violència de gènere en l’adolescència. Al llarg de les pàgines següents, volem donar resposta a les premisses de treball que han guiat la recerca: quins aspectes faciliten o obstaculitzen el desenvolupament del programa?; quina és la tipologia de participants amb la qual el programa és més eficaç?; quin impacte ha tingut el programa?
- ItemOpen AccessGuia de Bones pràctiques: el desenvolupament positiu de les/els adolescents en Centres Residencials d’Acció Educativa(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Simó Cunillera, ÍngridLa temàtica del present Treball de Fi de Grau sorgeix de l’interès vers el model de desenvolupament positiu de l’adolescent, un model que aporta una nova mirada en les intervencions socials. L’objectiu principal de la recerca és desenvolupar una guia de bones pràctiques, des d’aquest model, amb la finalitat que sigui un complement de la pràctica professional en Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE). La metodologia ha estat desenvolupada mitjançant una revisió de l’estat de la qüestió o revisió exploratòria (scoping review), el qual ha permès donar resposta a un seguit de qüestions determinades per assolir els objectius plantejats en la recerca. A través de l’anàlisi de la literatura científica i de l’experiència personal, acadèmica i professional, es presenta el seu resultat, amb l’objectiu de dotar de recursos als/les professionals que acompanyen a adolescents en CRAE. És rellevant copsar quins són els elements que han afavorit la participació i desenvolupament dels NNA al llarg del temps, per tal d’avançar en matèria de drets. A través de la guia de bones pràctiques, podem conèixer els elements que dibuixen el rol de la figura professional.
- ItemOpen AccessGuía para introducir el Enfoque de Derechos para la Protección de la Infancia en los centros educativos(Edición Càtedra Educació i Adolescència, 2016) Balsells, M. Àngels; Alsinet, Carles; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Urrea Monclús, AidaLa guía que se presenta es un recurso útil para profesionales de la educación que a diario están en contacto con niños, niñas y adolescentes. El objetivo de la guía es que conozcan y tengan recursos para actuar ante situaciones de vulnerabilidad o de riesgo en la infancia y la adolescencia. La guía da orientaciones de cómo definir y trabajar la protección de la infancia desde el enfoque de derechos. Muestra cómo aplicar la Convención de los Derechos del Niño como instrumento que facilita el bienestar infantil, del mismo modo que como instrumento vehiculador del funcionamiento del centro que propicia la participación de la infancia en su desarrollo y en su autoprotección.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 2n informe, 2011-2012(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2013) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardEl segon informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2011-2012. Així doncs pretén: Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. Contrastar les dades amb els agents implicats en la situació de la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. Concretar les percepcions, les necessitats emergents i les propostes de millora en els àmbits d’estudi.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 3r informe, 2013–2014(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2015) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardEl tercer informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2013–2014. Aquest informe pretén: • Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. • Contrastar les dades amb els agents implicats en la situació de la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. • Fer balanç de les recomanacions i propostes dels anteriors informes. • Posar a l’abast de totes les entitats o institucions de la ciutat l’informe com a eina d’anàlisi, de reflexió i de coneixement global de la situació dels infants i joves de Lleida.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 4t informe, 2015–2016(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2017) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, Eduard; Forné Samitier, Maria AlbaEl quart informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2015–2016. Aquest informe pretén: Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. Contrastar les dades amb els agents implicats en l’atenció a la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. Fer balanç de les recomanacions i propostes dels informes anteriors. Posar a l’abast de totes les entitats o institucions de la ciutat l’informe com a eina d’anàlisi, de reflexió i de coneixement global de la situació dels infants i joves de Lleida.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 5è informe, 2017-2018(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2019) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, Eduard; Forné Samitier, Maria AlbaEl cinquè informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2017-2018. Aquest informe pretén: Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. Contrastar les dades amb els agents implicats en l’atenció a la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. Fer balanç de les recomanacions i propostes dels informes anteriors. Posar a l’abast de totes les entitats o institucions de la ciutat l’informe com a eina d’anàlisi, de reflexió i de coneixement global de la situació dels infants i joves de Lleida.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida. Informe 2009 - 2010(Edicions de la Universitat de Lleida, 2011) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardLes dades publicades per governs i altres institucions internacionals sobre la infància i l’adolescència són un referent interessant sobre realitats àmplies, estatals o internacionals. Malgrat la seva oportunitat i utilitat ofereixen una visió limitada en relació a realitats més properes com la ciutat. D’això es deriva la necessitat d’aproximacions a nivell micro per a conèixer amb més detall el benestar dels ciutadans i dels infants en particular. La descentralització de les competències de govern i l’aproximació de l’administració municipal als ciutadans suposa un grau de responsabilitat municipal gens menyspreable en la gestió de la despesa social. L’exercici eficient d’aquestes facultats solament pot basar-se en estudis que permetin actuar de forma local de manera més precisa i informada.
- ItemOpen AccessL’educació a través de les arts com a estratègia pel desenvolupament de l’autoestima en adolescents: investigació acció, la música com a eina transformadora(Càtedra Educació i Adolescència de la Universitat de Lleida, 2021) Sangüesa Font, MiquelAquest document presenta la investigació-acció sobre l’autoestima d’adolescents de Programes de Formació Inicial (PFI) a través d’un projecte d’educació a través de les arts (ETA) amb l’objectiu de desenvolupar la seva autoestima. El projecte musical va ser aplicat durant el transcurs del curs 2020-2021 a Palau-solità i Plegamans, Barcelona. L’alumnat va crear els seus propis instruments amb materials reciclats, va gravar la música i la poesia per acompanyar-la parlant sobre el seu autoconcepte i reforçant la seva autoestima. A partir de la investigació d’aquest projecte es conclou que l’ETA fomenta el desenvolupament de l'autoestima i l’autoconcepte dels adolescents sense el Graduat d’Educació Secundària Obligatòria (GESO) i en risc d’exclusió social. Les conclusions d’aquesta investigació també evidencien la validesa de l'educació a través de les arts com a metodologia educativa tant per a l'adquisició de competències tant psicoemocionals com les pròpies del mòdul de PFI.