Grau en Treball Social
Permanent URI for this collection
Treballs de fi de grau en Treball Social de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social [Més informació]
Browse
Browsing Grau en Treball Social by Title
Now showing 1 - 14 of 14
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessCal cuidar-se per cuidar? qualitat de vida i sobrecàrrega del cuidador informal familiar en cuidadors de persones grans dependents(2015) Viñes Bielsa, AlbaEn les darreres dècades, l’esperança de vida ha augmentat notablement. Aquesta realitat no tan sols implica que visquem més anys sinó que, també, tinguem més possibilitats de patir tota mena de malalties pròpies de l’edat (com les demències, les degeneratives, etc.) i de patir-les més anys. Per edat, els que cuidaven ahir, són els cuidador d’avui: més grans, més envellits i que, a més, cuiden durant més anys. Un cuidador són dues vides. Així que, com la que s’està cuidant, la vida del cuidador també necessita ser cuidada ja que, sinó, la cura pot esdevenir una càrrega i un factor negatiu en el desenvolupament del mateix cuidador amb conseqüències tant físiques, com psíquiques i psicològiques. Aquesta investigació es centra en la realitat d’aquests cuidadors, en la seva qualitat de vida i en la seva experiència; tenint en compte també, els diversos punts de vista dels professionals que, des de institucions distintes, treballen i actuen en aquests casos.
- ItemOpen AccessEl camí evolutiu en l’elaboració de la pèrdua. Tractament i vivències del dol des del model de fases(2016-11) Bertrán Román, NatàliaEl dol és un fenomen universal i humà, i tot i que el tema de la mort sembla ressorgir, a Occident segueix sent un tabú. Això implica que les persones que ho viuen, es vegin amb dificultats per actuar davant una situació de pèrdua. D’una altra banda, per alguns autors, el procés de dol va lligat a unes fases on cal treballar unes tasques per elaborar-lo de manera sana. Basant-me en les teories de Bowlby (1969), Worden (1997) y Payàs (2010), pretenc estudiar les fases que descriuen i veure de quina forma s’aplica el model de fases des del món professional. A més, aquesta investigació es centra en analitzar si aquestes fases es donen i com, a través de les persones que ho han viscut en primera persona. La mort i el dol són conceptes a considerar en el nostre dia a dia, no de forma negativa, sinó com una realitat que no podem evitar i que va lligada a nosaltres des que naixem. Per això, aquesta investigació de final de grau, va dirigida als professionals que han de treballar amb el dol i a totes les persones que en algun moment de la seva vida hagin sofert alguna pèrdua, és a dir, a tothom.
- ItemOpen AccessEl Dol Migratori: Una aproximació a les vivències personals vinculades als processos migratoris(2020-09) Valls Barragán, AlbaLa present recerca és una aproximació a les vivències personals vinculades als processos migratoris des de la perspectiva individual del dol migratori. Entenent el dol migratori com el procés de l’elaboració de les pèrdues que esdevenen de la migració, aquest estudi, té com a finalitat la comprensió d’aquest fenomen mitjançant l'anàlisi i la interpretació de les dades obtingudes en les entrevistes realitzades. Essent el dol per la família i el dol per la cultura, els dols més freqüents vinculats a la migració, s’han identificat trets comuns entre les persones que han vivenciat els mateixos tipus de dols, així com, s’ha observat una correlació entre el dol per l’estatus social i el dol pel contacte amb el grup ètnic de pertinença. Tanmateix s'ha evidenciat que les persones amb un dol migratori simple adopten una estratègia d’aculturació per integració multicultural, que el dol per l’estatus social està vinculat a l’estratègia d’aculturació per separació i finalment que els sentiments expressats per les persones immigrants entrevistades varien en funció de la intensitat en l'elaboració del dol.
- ItemOpen AccessEstudi de la realitat del sensellarisme a Catalunya: intervencions professionals des del model "en escala" i el Housing First(2020-06) Galiano Castillo, Carla; Ramos Fuentes, AndreaTradicionalment la intervenció del sensellarisme s’ha fet a través del model “en escala”, però aquest només funciona amb un perfil determinat del col·lectiu de persones sense llar. Des dels anys noranta als Estats Units s’ha anat desenvolupant un nou model conegut com a Housing First, el qual ha demostrat ser més eficaç pel que fa a la intervenció de persones sense llar cronificades. En aquesta investigació, principalment, es pretén analitzar el tipus d’intervenció que realitzen els professionals amb persones sense llar i com aquestes s’han vist modificades arran de la crisi sanitària de la COVID-19. En segon lloc es comparen les principals característiques dels diferents models, pel que fa a l’obtenció d’habitatge estable. Finalment, es contrasten les dades bibliogràfiques amb els discursos obtinguts de les entrevistes realitzades als professionals de l’àmbit.
- ItemOpen AccessEstudi de la realitat i detecció de necessitats sociofamiliars dels joves amb discapacitat física derivada d’una Mucopolisacaridosi(2017-06) Falip Llevadot, AndreaLes Mucopolisacaridosis són un conjunt de síndromes categoritzats com a molt minoritaris dins del gran grup de les malalties minoritàries; aquests afecten un percentatge molt petit de població, entre els quals s’ubiquen els joves sense afectació cognitiva però amb característiques físiques limitants provocades per importants discapacitats. L’augment de l’esperança de vida gràcies a l’avenç de la medicina no ha pal·liat els efectes derivats de la dispersió, el desconeixement social i l’aïllament que afecten directament en el jove, qui s’ha d’enfrontar a l’etapa adolescent amb una multitud de problemàtiques afegides que els diferencien de la resta. Aquesta investigació se centra en la realitat d’aquests joves, la qual està influïda en gran mesura per la situació familiar juntament amb altres grans àmbits que caracteritzen el seu entorn principal: les relacions socials, l’àmbit educatiu, l’àmbit sanitari i el tercer sector.
- ItemOpen AccessEstudi sobre la qualitat percebuda dels usuaris de serveis socials bàsics de la ciutat de Lleida: Centre de Democràcia i Cappont(2014-06) Bergé Comella, JordiAquesta activitat es centra en l’estudi de la qualitat percebuda per part dels usuaris de serveis socials bàsics de la ciutat de Lleida. L’anàlisi s’ha basat en dos centres en concret, Democràcia i Cappont. Per a l’elaboració d’aquesta investigació, s’han combinat tècniques quantitatives i qualitatives. Per una banda, s’ha utilitzat l’escala SERVQUAL per conèixer la percepeció que tenen les persones usuàries dels serveis esmentats i per l’altra, s’han realitzat entrevistes a estudiants del grau de Treball Social que han fet les pràctiques als centres estudiats. Els resultats, ens han servit per poder observar els elements més ben valorats i els aspectes sobre els quals cal incidir per millorar l’atenció. Finament, hem exposat quines creiem que són les modificacions que caldria introduir i quins són els aprenentatges personals d’aquesta investigació.
- ItemOpen AccessImpacte de l'aplicació pràctica de la Llei 39/2006 en els usuaris, familiars i en la intervenció social del treballador social(2016-06) Catalán Sayol, Ester; Felip Corrius, GlòriaDes de l’entrada en vigor, l’any 2007, de la Llei 39/2006 de Promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD), s’ha proporcionat un dret universal i subjectiu a les persones que presenten una situació de dependència. Aquesta llei ha estat subjecta, des de l’entrada en vigor fins a l’actualitat, a variacions que han afectat la qualitat en l’atenció d’aquestes persones beneficiàries i, com a conseqüència han afectat a la qualitat de vida de les persones dependents i dels seus familiars. La present investigació és el reflex de l’anàlisi de l’impacte de l’aplicació pràctica de la Llei 39/2006 LAPAD, en les persones dependents, familiars de persones dependents i en la intervenció dels professionals del treball social. La finalitat és fer visible el funcionament actual de la llei i, donar a conèixer quin està sent l’impacte en les persones que executen tasques de dependència i en les persones que són beneficiàries de la Llei esmentada.
- ItemOpen AccessInserción sociolaboral de personas con trastorno mental en empresa ordinaria. Casos de éxito(2017-06) Martí Fernández, Mari CarmenLa inserción sociolaboral de personas con trastorno mental se ha limitado a espacios protegidos, limitando así su capacidad de superación y expansión. Esta situación es acrecentada por el estigma y discriminación presente en la sociedad, por esto mismo, es necesario promover la integración laboral en empleos ordinarios, fomentando así, la participación en la sociedad, el empoderamiento de la persona y la construcción de un proyecto vital. Desde la presente investigación se pretende identificar aquellos factores y estrategias que inciden en el éxito de la inserción sociolaboral en el mercado ordinario de trabajo, y desde una perspectiva que contempla la diversidad como una realidad que potenciar, y no excluyente. Para su realización se ha considerado indagar tanto en la práctica profesional, como en la propia perspectiva de las personas con trastorno mental para lograr una mayor profundidad. Los resultados obtenidos permitirán determinar las fortalezas que posibilitan una inserción laboral exitosa.
- ItemOpen AccessLa participació social en els mètodes d'intervenció social, Consorci d'atenció a les persones de l'Alt Urgell(2015) Álvarez Villaró, VanessaEl present estudi es centra en investigar el funcionament del Consorci d’atenció a les persones de l’Alt Urgell , en endavant CAPAU, que correspon a l’àrea de serveis socials bàsics del territori de l’Alt Urgell. Aquesta Organització exerceix les competències en matèria de serveis socials per delegació de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. En la cartera dels serveis socials, queda establert que la gestió de les prestacions d’urgència social és competència dels serveis socials bàsics. Així doncs, CAPAU, decideix emprendre un projecte de participació social per a donar resposta a aquestes situacions d’urgència. El projecte es caracteritza per una una metodologia de treball basada en fer partícep a l'usuari en l'entorn social en el qual es desenvolupa durant el tractament de la seva situació.La finalitat de la participació és la de millorar la situació de les persones que la realitzen treballant les seves actituds, les capacitats relacionals, els hàbits, o l’autoestima entre altres. La present investigació vol conèixer amb major profunditat la filosofia que engloba aquesta metodologia, així com els motius que originen que CAPAU l’apliqui. Per altra banda, vol donar veu a les persones que realitzen les activitats socials i de participació comunitària per tal de conèixer quina és la seva visió sobre les mateixes.
- ItemOpen AccessLa percepció de la població cerverina sobre el servei social bàsic(2015) Gañet Soriguera, LauraEls Serveis Socials Bàsics (S.S.B.) són garantits per a totes les persones, especialment per a les que necessiten ajuda i suport per fer front a situacions de necessitat personal bàsica. Dins d’aquests hi ha professionals del Treball Social que treballen per a garantir-ho, i puguin arribar a tenir, aquestes persones, una vida de qualitat digna. Els S.S.B., són de dret subjectiu, de caràcter polivalent, preventiu i comunitari, ara bé, ho coneixen així la població cerverina? Doncs d’això tracte l’estudi, d’esbrinar quina és la visió i percepció de la població, usuària i la que no ho és, del S.S.B de Cervera, província de Lleida.
- ItemOpen AccessPercepció i coneixement envers les desigualtats de gènere i la violència masclista(2020-06) Fabregat Moliner, MariaActualment a Espanya vivim en una organització social i cultural anomenada patriarcat, aquest sistema provoca desigualtats de gènere i al mateix temps, desencadena la violència masclista. La joventut som els que hauríem de ser més conscients d’aquesta idea, ja que som el futur i serem els que lluitarem a partir del feminisme pels drets i deures que tota la ciutadania es mereix. Per això, en aquest treball s’analitzaran i s’interpretaran els resultats sobre la percepció i el coneixement dels estudiants del grau en Treball Social i Administració i Direcció d’Empreses de la Universitat de Lleida en referència a les desigualtats de gènere i la violència masclista. Tot això, serà possible amb la utilització de la tècnica quantitativa, a través de la realització de qüestionaris. Les conclusions de l’estudi consten de la comparativa entre els dos graus, la comparativa dels dos graus universitaris amb l’estudi del govern ‘’Percepción de la violencia de género en la adolescencia y juventud’’ i les conclusions amb els corresponents objectius i hipòtesis. Recollint el més important, he extret que els estudiants universitaris tenen una elevada percepció sobre les desigualtats, els estudiants de Treball Social són més coneixedors de la violència masclista que els estudiants d’Administració i Direcció d’Empreses, la variable dona, ideologia política d’esquerra i centre esquerra implica major percepció i coneixement, i en canvi, l’edat no és un indicador clau. En poques paraules, lluitem per igualar tot allò que ens diferència entre dones i homes i erradiquem la violència masclista.
- ItemOpen AccessPrevalença del síndrome de Burnout en treballadors/es socials de la ciutat de Lleida(2017-06) Mimbrera Pueyo, AdriánEl treball social, com a feina assistencial, és una professió en la qual els seus treballadors/es estan exposats a diversos factors personals, socials i organitzacionals o laborals, que poden desencadenar una situació d’estar cremat pel treball o definir el síndrome del Burnout en professionals. Aquesta investigació ha estat realitzada amb la finalitat d’estudiar la prevalença que presenta aquest síndrome en els treballadors/es socials de la ciutat de Lleida. Aquest interès prové en conèixer la situació actual d’aquesta professió envers el síndrome i que ens permeti saber quins són aquells aspectes que afavoreixen la seva aparició per poder prevenir-los i estar en alerta sobre aquest succés. El mètode utilitzat per investigar-ho ha estat el Maslach Burnout Inventory, el qual a partir de les variables proposades per Maslach, defineix o no l’estat de Burnout en els professionals. A més, també s’han estudiat diverses variables personals, socials i demogràfiques que es poden relacionar o influir amb l’aparició del síndrome.
- ItemOpen AccessSexualitat i tercera edat, una realitat amagada(2017-07) Balboa Aguayo, Idoia; Gimena Hernández, SaraL'esperança de vida augmenta dia a dia en el nostre país, aquest fet succeeix gràcies als avanços de la medicina, millorant la qualitat de vida de la gent gran. Aquest fet permet que l'última etapa de la vida estigui repleta tant de noves relacions socials com de noves experiències, sense deixar de banda les necessitats sexuals. La present investigació és l'evidència de la presència de la sexualitat al llarg de tota la vida i suposa un apropament a les percepcions i sentiments que generen aquests apropaments, partint de la visió del col·lectiu i dels professionals que treballen en contacte amb la gent gran. La finalitat última de l'estudi és detectar si encara mantenen conductes sexuals, de quina manera i quin significat atorguen a aquestes pràctiques.
- ItemOpen AccessEl voluntariat: un estímul pels estudiants de Treball Social?(2015-06) Bosch Seguí, NatàliaEl voluntariat és un fenomen que ha estat present sempre en la nostra societat, encara que, segons el context del moment s’ha atribuït un concepte diferent. La primera Escola de Treball Social va ser fundada per una gran massa de voluntaris que tenien la necessitat de fer front a les problemàtiques existents d’aquell moment. Per aquest motiu, el present Treball fi de Grau pretén conèixer quin el grau de participació que tenen els estudiants de Treball Social de la Universitat de Lleida, en l’àmbit del Voluntariat. Com també, identificar els motius que incentiven a què els estudiants realitzin voluntariats i quina és la causa que impedeix als estudiants a fer un voluntariat.