Càtedra Educació i Adolescència
Permanent URI for this community
La Càtedra “Educació i Adolescència” és un espai basat en l’anticipació i detecció de noves necessitats en l’adolescència, per tal de promoure la investigació i la innovació educativa i atendre aquestes necessitats de manera eficaç, eficient i sostenible.
Un fòrum per a identificar les condicions dels centres educatius que fomentin una adequada transició a la vida adulta dels adolescents i per a desenvolupar la seva recerca des dels eixos reconeguts per la comunitat científica.
La Càtedra està liderada per la Universitat de Lleida i neix de la suma d’esforços entre la Universitat de Lleida i els Departaments d’Ensenyament i de Salut de la Generalitat de Catalunya com a reconeixement a Abel Martínez Oliva, docent que va morir per l’agressió d’un adolescent en un centre educatiu.
Les principals funcions de la Càtedra són: recerca, formació, i transferència. [Més informació].
Browse
Browsing Càtedra Educació i Adolescència by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 34
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida. Informe 2009 - 2010(Edicions de la Universitat de Lleida, 2011) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardLes dades publicades per governs i altres institucions internacionals sobre la infància i l’adolescència són un referent interessant sobre realitats àmplies, estatals o internacionals. Malgrat la seva oportunitat i utilitat ofereixen una visió limitada en relació a realitats més properes com la ciutat. D’això es deriva la necessitat d’aproximacions a nivell micro per a conèixer amb més detall el benestar dels ciutadans i dels infants en particular. La descentralització de les competències de govern i l’aproximació de l’administració municipal als ciutadans suposa un grau de responsabilitat municipal gens menyspreable en la gestió de la despesa social. L’exercici eficient d’aquestes facultats solament pot basar-se en estudis que permetin actuar de forma local de manera més precisa i informada.
- ItemOpen AccessDerechos de la Infancia y Educación para el Desarrollo. Análisis de necesidades del sistema educativo(Edición Càtedra Educació i Adolescència, 2012) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, Carles; Urrea Monclús, AidaEl presente informe de investigación da respuesta a los interrogantes que UNICEF – Comité Español quiere resolver antes de diseñar una propuesta para incorporar la Convención de los Derechos del Niño (CDN) y la Educación para el Desarrollo en el contexto educativo. Para ello, se diagnostican las posibilidades y barreras de la organización escolar, se identifican las necesidades formativas de cada uno de los colectivos representados en los consejos escolares relacionadas con la CDN; y se recogen ideas emergentes que sirven para la introducción de la CDN en la organización de los centros educativos. La investigación cualitativa se desarrolló a través de grupos de discusión distribuidos por el territorio español y contó con la participación de alumnado, docentes, padres y madres y otras personas relacionadas con la tarea educativa en dichos centros.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 2n informe, 2011-2012(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2013) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardEl segon informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2011-2012. Així doncs pretén: Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. Contrastar les dades amb els agents implicats en la situació de la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. Concretar les percepcions, les necessitats emergents i les propostes de millora en els àmbits d’estudi.
- ItemOpen AccessProyecto de investigación evaluativa (2014-15): Fomento de la integración curricular de la educación para el desarrollo en el sistema educativo español(Edición Càtedra Educació i Adolescència, 2015) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, Carles; Urrea Monclús, AidaEl presente informe presenta la Guía de Autoevaluación sobre Derechos de la Infancia elaborada por UNICEF – Comité Español y los resultados de la investigación evaluativa sobre los materiales, el proceso, su implementación y los resultados de esta con el objetivo de perfeccionar el modelo. La guía es una herramienta para que los centros educativos realicen un ejercicio de reflexión grupal sobre sus prácticas relativas a la aplicación y seguimiento de los derechos de la infancia. En ella se reflexiona sobre 4 áreas de aplicación: educación en derechos de infancia, participación infantil, protección de la infancia y clima escolar. Los resultados que se presentan evalúan los resultados de la aplicación de la guía y exploran el grado de incorporación de la Convención de los Derechos del Niño tanto en la práctica docente como en los discursos de los diferentes agentes representados en los consejos escolares. Las conclusiones añaden recomendaciones para la mejora de la aplicación de la Guía de Autoevaluación y el posterior seguimiento de las propuestas de mejora diagnosticadas.
- ItemOpen AccessPresencia de los Derechos de la Infancia y la Ciudadanía Global en las titulaciones de Magisterio y Educación Social en la Universidad Española. Identificación y valoración de los planes de estudio(Edición Càtedra Educació i Adolescència, 2015) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, Carles; Urrea Monclús, AidaEl presente informe contiene el análisis de los planes de estudio y guías docentes del curso 2014-2015 de los grados de magisterio en educación infantil, magisterio en educación primaria y educación social de 36 universidades españolas en relación al grado de inclusión actual de contenidos relacionados con los derechos de la infancia y la adolescencia. Se recogieron datos tanto cuantitativos como cualitativos a partir de la tipología de asignatura, sus objetivos, competencias y contenidos. A su vez, se tuvieron en cuenta datos explícitos sobre la presencia del concepto derechos de infancia, como datos implícitos que podían relacionarse con este. Los datos revelaron la perspectiva global de los grados en cuanto a la incorporación de los derechos de la infancia en los planes de estudio universitario analizados. Se concluye que la presencia es muy escasa y constata la necesidad de incorporar este enfoque en las facultades de educación. Para ello se dan recomendaciones para promover y facilitar la incorporación de los derechos de infancia y ciudadanía global en las facultades de educación.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 3r informe, 2013–2014(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2015) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, EduardEl tercer informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2013–2014. Aquest informe pretén: • Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. • Contrastar les dades amb els agents implicats en la situació de la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. • Fer balanç de les recomanacions i propostes dels anteriors informes. • Posar a l’abast de totes les entitats o institucions de la ciutat l’informe com a eina d’anàlisi, de reflexió i de coneixement global de la situació dels infants i joves de Lleida.
- ItemOpen AccessGuía para introducir el Enfoque de Derechos para la Protección de la Infancia en los centros educativos(Edición Càtedra Educació i Adolescència, 2016) Balsells, M. Àngels; Alsinet, Carles; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Urrea Monclús, AidaLa guía que se presenta es un recurso útil para profesionales de la educación que a diario están en contacto con niños, niñas y adolescentes. El objetivo de la guía es que conozcan y tengan recursos para actuar ante situaciones de vulnerabilidad o de riesgo en la infancia y la adolescencia. La guía da orientaciones de cómo definir y trabajar la protección de la infancia desde el enfoque de derechos. Muestra cómo aplicar la Convención de los Derechos del Niño como instrumento que facilita el bienestar infantil, del mismo modo que como instrumento vehiculador del funcionamiento del centro que propicia la participación de la infancia en su desarrollo y en su autoprotección.
- ItemOpen AccessL’enfocament de drets en la formació inicial de mestres i educadors. Presència dels Drets de la Infància i la Ciutadania Global a les titulacions de magisteri i educació socia(2017) Corbella Molina, Laura; Urrea Monclús, Aida; Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, CarlesPòster explicatiu dels resultats obtinguts en la recerca sobre la presència dels Drets de la Infància i la Ciutadania Global als graus d’Educació Infantil, Educació Primària i Educació Social de 35 universitats espanyoles amb representació de totes les comunitats autònomes. Els resultats mostren la baixa presència dels Drets de la Infància en les guies docents analitzades. En el pòster s’inclouen conclusions i recomanacions per tal de fer efectiu aquesta incorporació.
- ItemOpen AccessEls Drets de la Infància i la Ciutadania Global a les facultats d’educació. Proposta formativa per a les titulacions d’educació(2017) Urrea Monclús, Aida; Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, CarlesPòster explicatiu del contingut de la guia “Drets de la infància i la ciutadania global a les facultats d’educació. Proposta formativa per a les facultats d’educació” que pretén apropar els drets de la infància a les aules universitàries. En ell s’exposen de forma resumida els continguts de la guia: la justificació de la importància d’incorporar aquest enfocament; la proposta formativa formativa orientada a la universitat; i la proposta d’activitats d’ensenyament – aprenentatge.
- ItemOpen AccessProjecte d’innovació docent: Drets de a Infància i Ciutadania Global a les facultats d’educació. Implementació i avaluació des d’una proposta col·laborativa entre universitats(2017) Urrea Monclús, Aida; Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Alsinet, Carles; Vaquero Tió, Eduard; Estrada Roca, M. Asunción; Fernández Rodrigo, Laura; Forné Samitier, Maria Alba; Molina, María Cruz; Pastor Vicente, Crescencia; Fuentes Peláez, Núria; Mateos Inchaurrondo, Ainoa; Mundet Bolós, Anna; Pérez Hernando, Sara; Ponce, Carmen; Casas Casajuana, Jéssica; Torres Sabaté, Concepció; Grandío Capdevila, Cristina; Rodríguez Pérez, SaraEl pòster presenta els primers resultats de l’experiència d’implementació i avaluació de la proposta formativa “Los derechos de la infancia y la ciudadanía global en las facultades de educación” que es desenvolupà durant els cursos 2016/2017 y 2017/2018. Hi varen participar 4 universitats, 23 docents i més de 750 alumnes. Els resultats mostren la bona rebuda de les activitats d’ensenyament – aprenentatge i els punts forts que varen identificar-se S’afegeixen recomanacions per a futures implementacions.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 4t informe, 2015–2016(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2017) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, Eduard; Forné Samitier, Maria AlbaEl quart informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2015–2016. Aquest informe pretén: Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. Contrastar les dades amb els agents implicats en l’atenció a la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. Fer balanç de les recomanacions i propostes dels informes anteriors. Posar a l’abast de totes les entitats o institucions de la ciutat l’informe com a eina d’anàlisi, de reflexió i de coneixement global de la situació dels infants i joves de Lleida.
- ItemOpen AccessLa promoció de la salut mental dels adolescents en els centres educatius: resiliència i recursos digitals(Edicions de la Universitat de Lleida, 2017) Molina, María Cruz; Vaquero Tió, Eduard; Vázquez, NoeliaEn aquest monogràfic es planteja aprofundir en els tres interrogants importants que sorgeixen de la confluència de la promoció de la salut mental dels adolescents des de l’enfocament de la resiliència en el context escolar, i de l’ús resilient dels recursos tecnològics i digitals: a) com es pot promocionar la salut mental en els adolescents des de l’enfocament de la resiliència?, b) com es pot promoure la salut mental dels adolescents en els centres educatius? i c) com pot contribuir a la promoció de la salut mental, l’ús de recursos tecnològics i digitals? Per respondre a aquestes qüestions s’ha plantejat una revisió de la literatura amb la finalitat d’exposar l’estat actual de coneixement en un camp o àrea, detectar nous interrogants d’investigació i realitzar orientacions i recomanacions per a la pràctica i les polítiques.
- ItemOpen AccessElements per fomentar la participació significativa dels adolescents en els centres educatius(Edicions de la Universitat de Lleida, 2017) Balsells, M. Àngels; Ciurana Sala, Anna; Fuentes-Peláez, Núria; Pastor Vicente, CrescenciaLa participació significativa dels adolescents en les institucions és un tema rellevant en les pràctiques educatives, així com en les investigacions pedagògiques actuals. Malgrat que les iniciatives per augmentar aquesta participació estan proliferant als centres educatius, alguns autors les consideren insuficients i aposten per continuar treballant per aconseguir institucions educatives més participatives i potenciadores del corrent de la “veu de l’alumnat”. En aquest sentit, el monogràfic tracta en profunditat: a) quins elements són rellevants en els adolescents per tal que participin activament i significativament en la vida organitzativa de les seves institucions educatives?, b) com han de ser les relacions educatives per facilitar la participació dels adolescents en la gestió i organització dels centres? i c) Quines característiques dels centres educatius potencien la participació social significativa dels adolescents?
- ItemOpen AccessEducació parental en línia: revisió de la literatura(Edicions de la Universitat de Lleida, 2018) Rodrigo, María José; Balsells, M. Àngels; Vaquero Tió, Eduard; Suárez, A.; Fernández Rodrigo, LauraLa irrupció d'internet en totes les àrees de la vida quotidiana com a eina de recerca d'informació també s'ha posat de manifest en l'educació parental i familiar. Les famílies utilitzen la xarxa per buscar-hi ajuda en el desenvolupament de les funcions parentals, així com per realitzar accions formatives d'educació parental. La investigació comença a mostrar evidències de com s'han de desenvolupar aquestes pràctiques d'educació parental en línia de manera eficaç i eficient, però queden diversos interrogants per aprofundir: quin tipus d'eina TIC es planteja per desenvolupar els programes i recursos d'educació parental en línia?: quins objectius i característiques tenen els programes i recursos parentals en línia?; quins són els beneficis i les limitacions dels programes i recursos en línia per a les famílies participants?
- ItemOpen AccessL’Enfocament de Resiliència Acadèmica en la promoció de la salut mental dels adolescents. Proposta per a la seva aplicació en centres educatius(Edicions de la Universitat de Lleida, 2018) Hart, A.; Fernández Rodrigo, Laura; Molina, María Cruz; Izquierdo, Robert; Maitland, J.Els joves que gaudeixen de bona salut mental són més propensos a tenir un rendiment acadèmic més bo i un millor desenvolupament social. Davant l’increment de problemes de salut mental entre adolescents a Catalunya, es presenta l’Enfocament de Resiliència Acadèmica (ERA) com una pràctica estratègica per a centres d’educació secundària que involucra tota la comunitat educativa. La finalitat és ajudar que els joves, especialment els més vulnerables, aconsegueixin obtenir un rendiment acadèmic més òptim, malgrat les circumstàncies en les quals es troben. Les propostes per integrar l’ERA als centres de secundària es basen en la redefinició de les activitats que ja es desenvolupen i en el disseny de noves pràctiques educatives considerant els elements del Marc de Resiliència.
- ItemOpen AccessNens, nenes i adolescents en acolliment i adopció: propostes per a la seva atenció educativa a centres de primària i secundària(Edicions de la Universitat de Lleida, 2019) Jiménez-Morago, Jesús M.; Carrera, P.; Cortada, N.El centre educatiu ha de facilitar la incorporació de la infància i l’adolescència en acolliment i adopció mitjançant un pla personalitzat d’acollida que inclourà una avaluació inicial que guiï l’atenció educativa. Un pla proactiu de protecció enfront de la discriminació seria també recomanable, així com un sistema d’avaluació flexible i mesures disciplinàries en positiu. També resulta essencial una bona comunicació i cooperació amb la família o els responsables del menor i la coordinació amb el servei d’orientació. El procés d’aprenentatge es facilitarà enormement si es dona una vinculació positiva entre el menor i el seu professor o professora, per la qual cosa és imprescindible respondre des de la comprensió, el suport i l’afecte, establint límits clars i ferms de forma predictible i evitant les sancions que puguin ser percebudes com a rebuig.
- ItemOpen AccessLa infància i l’adolescència de la ciutat de Lleida 5è informe, 2017-2018(Observatori de la Infància i l’Adolescència de Lleida, 2019) Balsells, M. Àngels; Coiduras Rodríguez, Jordi L.; Ballesté, Joan; Adrover, Àngels; Vaquero Tió, Eduard; Forné Samitier, Maria AlbaEl cinquè informe de la situació de la infància i l’adolescència té per objectiu conèixer la situació i l’evolució de l’estat dels infants i els joves a la ciutat de Lleida en els anys 2017-2018. Aquest informe pretén: Analitzar les dades corresponents als àmbits de l’educació, la salut, la cultura, l’oci i el lleure, la participació i els serveis socials. Contrastar les dades amb els agents implicats en l’atenció a la infància i l’adolescència a través d’un procés de debat participatiu. Fer balanç de les recomanacions i propostes dels informes anteriors. Posar a l’abast de totes les entitats o institucions de la ciutat l’informe com a eina d’anàlisi, de reflexió i de coneixement global de la situació dels infants i joves de Lleida.
- ItemOpen AccessGENER@T. Programa socioeducatiu per a la prevenció de la violència de gènere en parelles adolescents: implementació i avaluació(Edicions de la Universitat de Lleida, 2019) Mateos Inchaurrondo, Ainoa; Urrea Monclús, Aida; Llanes, Juan; Izquierdo Santaulària, RobertL’objectiu d’aquest monogràfic és presentar els resultats d’una recerca avaluativa basada en evidències. Aquesta recerca ha tingut dos objectius generals: 1. Valorar l’impacte del programa GENER@T. 2. Identificar criteris de bones pràctiques per al desenvolupament d’accions preventives en violència de gènere en l’adolescència. Al llarg de les pàgines següents, volem donar resposta a les premisses de treball que han guiat la recerca: quins aspectes faciliten o obstaculitzen el desenvolupament del programa?; quina és la tipologia de participants amb la qual el programa és més eficaç?; quin impacte ha tingut el programa?
- ItemOpen AccessAgència infantil i adolescent i activisme digital en l’educació per als drets de la infància i la ciutadania global(Edicions de la Universitat de Lleida, 2020) Martínez Sainz, G.; Barry, M.; Urrea Monclús, AidaEn aquest monogràfic, es presenten algunes recomanacions sobre com cal incorporar de manera estratègica i significativa les tecnologies digitals en l’ECG. L’Educació per a la Ciutadania Global (ECG) pretén empoderar als estudiants per a que s’involucrin i assumeixin un rol actiu tant local, nacional com globalment, per afrontar i resoldre reptes globals, i així, convertir-se en contribuïdors per un món més just, pacífic, tolerant, inclusiu, segur i sostenible (UNESCO, 2018, p. 6). • Hi ha principis claus de l’ECG que coincideixen amb el treball emergent sobre l’Educació per a la Ciutadania Digital (ECD), els quals estan identificats en el present estudi: drets, relacions, responsabilitats, identitat, agència i compromís. • S’identifiquen les pràctiques pedagògiques que donen suport a l’ús de tecnologies digitals per a l’ECG (creació, circulació, conexió i col·laboració), la qual cosa representa diferents oportunitats i nivells de participació dels estudiants. El seu compromís amb aquestes pràctiques en l’ECG fomenta l’agència entre els joves a través de polítiques participatives. • Plataformes digitals, com Twitter, creen espais en línia per al desenvolupament professional que són inclusius, flexibles y generatius, per poder compartir idees, intercanviar coneixement i reduir la sensació d’aïllament que alguns professors de l’ECG apunten. • Cal donar èmfasi als professors com a mediadors que faciliten l’aprenentatge a través de l’ús estratègic de tecnologies digitals per permetre connexions i relacions, mentre reconeixen que aquestes tecnologies són merament eines addicionals a l’ECG. • Les tecnologies digitals són clau per empoderar els nens i adolescents amb l’objectiu d’afirmar els seus drets de participació en assumptes cívics, socials i polítics que els afecten i evitar la marginació i la incomprensió amb què es troben en el seu dia a dia. • L’activisme digital dóna als nens, nenes i adolescents l’oportunitat de participar activament en debats públics; per expressar preocupacions polítiques i influenciar l’agenda dels polítics, de les organitzacions i dels ens públics; per connectar, així, dins i més enllà dels seus grups socials i comunitats, a fi de generar nous llocs de trobada com a ambients d’aprenentatge; i organitzar accions col·lectives per al seu propi benefici i per al de la seves comunitats. • Els mestres i els educadors han de ser conscients dels reptes que les tecnologies digitals generen amb l’objectiu d’ajudar els nens, nenes i adolescents a navegar per aquests desafiaments i vèncer-ne els riscos que suposen.
- ItemOpen AccessAcompanyament educatiu i social a persones trans* en la infància i l’adolescència(Edicions de la Universitat de Lleida, 2020) Rodríguez Pérez, Sara; Urrea Monclús, AidaGran part de la societat continua associant la identitat sexual amb els genitals, és a dir: s’és nen/noi/home quan es té penis i s’és nena/noia/dona quan es té vulva. Ara bé, la identitat de gènere i la identitat sexual d’una persona van més enllà de l’apreciació dels seus genitals externs. • Han de separar-se els conceptes d’identitat de gènere, identitat sexual i expressió de gènere. • La discriminació, l’exclusió i la violència per motius d’identitat sexual, identitat de gènere i expressió de gènere succeeixen amb freqüència a la nostra societat. És especialment rellevant la transfòbia que té lloc als centres escolars davant el silenci o el desconeixement del professorat, dels equips directius i de les mateixes famílies. • El benestar de les persones trans* depèn, en gran mesura, del fet que socialment es comprengui la perspectiva d’identitat sexual, d’identitat de gènere i d’expressió de gènere des d’una visió positiva de la diversitat humana. • Atenent als principis generals de la Convenció dels Drets de l’Infant, i d’acord amb les lleis de protecció estatals i autonòmiques, ha d’impulsar-se l’acompanyament educatiu i social dels nens, nenes i adolescents trans* que contempli el reconeixement de les seves facultats i l’exercici dels seus drets d’acord amb la seva edat i maduresa. • Els centres educatius es configuren com un dels espais de socialització més rellevants en la vida de les persones. Totes les persones implicades en processos, espais i moments educatius n’han de prendre consciència per poder evitar o eliminar possibles desigualtats, dificultats i violències. • La mirada que adoptem davant la diversitat, els escenaris i les relacions en què s’estableix l’acompanyament educatiu i social dels nens, nenes i adolescents trans* als centres educatius han d’estar intímament relacionada i present en qualsevol intervenció. • És necessari el canvi d’un enfocament patologitzador cap a un enfocament de diversitat en l’acompanyament de la infància i l’adolescència trans*.