Quant a l'OCW

Àlex Magaz Graça

Què és OpenCourseWare (OCW)?

L'OpenCourseWare és una iniciativa digital lliure i oberta d'abast mundial que té per objectiu principal proporcionar l'accés lliure i gratuït als materials docents de les matèries que es cursen als centres docents. La va posar en marxa l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) l'any 2001, gràcies a la col·laboració de la Fundació William and Flora Hewlett i la Fundació Andrew W. Mellon.

La UdL es suma a l'iniciativa de l'OpenCourseWare Consortium, que aplega institucions d'educació superior i organitzacions associades de tot el món. La missió d'aquest consorci és la millora de l'educació i l'autonomia de les persones d'arreu del món potenciant el coneixement de manera oberta i sense restriccions. Els objectius són:

Què és UdL OpenCourseWare (UdL OCW)?

UdL OCW és un repositori  d'accés obert a través del qual la Universitat de Lleida posa a disposició de la societat, professors, estudiants i autodidactes, els seus materials docents organitzats en forma de matèries, fomentant la importància de l'accés lliure i obert al coneixement.

Els seus objectius són:

És una plataforma d'ensenyament virtual?

No, a UdL OCW no es pot cursar cap matèria de la UdL. No és un campus virtual (LMS). Per tant, no disposarà de fòrums, correu i altres mitjans d'interacció entre els professors i els estudiants.

UdL OCW es limita a oferir un accés lliure i gratuït als materials docents i no cal matricular-se ni pagar per la prestació del servei.

M'he de registrar per poder consultar els materials?

No, l'accés a la consulta i utilització dels materials disponibles a UdL OCW és totalment lliure i gratuïta, i en cap cas cal registrar-se per poder visualitzar-los.

Quins tipus de materials trobaré?

Els materials que hi trobareu són els materials docents generats pel professorat en les seves activitats docents. Hi podeu trobar el programa de la matèria, la bibliografia recomanada, el material docent utilitzat per les classes teòriques o pràctiques, exercicis, problemes, pràctiques, models d'examen, etc.

Obtindré un certificat o títol acadèmic?

No, en cap cas s'obté un certificat o títol per la utilització o consulta dels materials disponibles a UdL OCW.

Com puc trobar les matèries disponibles?

Hi ha diferents maneres d'accedir-hi:

Qui té la propietat intel·lectual dels materials?

La propietat intel·lectual dels materials és dels autors/es. La UdL té la cessió no exclusiva, gratuïta, d'àmbit mundial i per un període determinat dels drets d'explotació. Els autors garanteixen que tot el contingut dels seus materials és lliure de drets.

Quina és la llicència de publicació?

Tots els materials publicats dins de UdL OCW tenen una llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir Igual

És a dir, sou lliures de:

Puc posar-me en contacte amb un/a professor/a que hagi publicat materials a UdL OCW?

No, UdL OCW ha estat creat amb el propòsit de publicar una col·lecció de materials docents de manera que puguin ser consultats de manera lliure i gratuïta per a fer-ne un ús no comercial, però no com una experiència interactiva amb el professorat.

A qui s'adreça UdL OCW?

Està adreçat a usuaris autodidactes, estudiants de matèries similars en d'altres universitats o centres educatius, futurs estudiants o altres professors, i en general a qualsevol persona que tingui accés a la xarxa, ja que els seus continguts són lliures i no cal registrar-se per consultar-los.

Com he de citar els materials de UdL OCW?

Per reutilitzar els materials cal que citeu la font d'on s'han extret: Us recomanem citar-los seguint el sistema de cites recomanat pel MIT-OCW en la seva pàgina d'Ajuda:

[autor], [Matèria], [Lloc]. (UdL OpenCourseWare: Universitat de Lleida ), [URL] (Data consulta). Llicència: Creative Commons BY-NC-SA

Exemple:

Ribó, Josep M., Estructura de Dades i Algoritmes, setembre 2010 (UdL OpenCourseWare: Universitat de Lleida), http://ocw.udl.cat/enginyeria-i-arquitectura/estructura-de-dades-i-algorismes  (Consultat 4 de febrer de 2011) Llicència: Creative Commons BY-NC-SA