Eines personals
Esteu aquí: Inici Quant a l'OCW

Quant a l'OCW

Accions del document
 • Imprimeix-ho
 • Content View
 • S5 Presentation
 • Bookmarks

Què és OpenCourseWare (OCW)?

L'OpenCourseWare és una iniciativa digital lliure i oberta d'abast mundial que té per objectiu principal proporcionar l'accés lliure i gratuït als materials docents de les matèries que es cursen als centres docents. La va posar en marxa l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) l'any 2001, gràcies a la col·laboració de la Fundació William and Flora Hewlett i la Fundació Andrew W. Mellon.

La UdL es suma a l'iniciativa de l'OpenCourseWare Consortium, que aplega institucions d'educació superior i organitzacions associades de tot el món. La missió d'aquest consorci és la millora de l'educació i l'autonomia de les persones d'arreu del món potenciant el coneixement de manera oberta i sense restriccions. Els objectius són:

 • Proporcionar un accés lliure, senzill i coherent als materials docents per a educadors del sector no lucratiu, estudiants i autodidactes de tot el món
 • Crear un moviment flexible basat en un model eficient que altres universitats puguin emular a l'hora de publicar els seus propis materials pedagògics generant sinergies i espais de col·laboració.

Què és UdL OpenCourseWare (UdL OCW)?

UdL OCW és un repositori  d'accés obert a través del qual la Universitat de Lleida posa a disposició de la societat, professors, estudiants i autodidactes, els seus materials docents organitzats en forma de matèries, fomentant la importància de l'accés lliure i obert al coneixement.

Els seus objectius són:

 • Donar accés i incrementar l’ús dels materials educatius elaborats a la UdL
 • Crear un dipòsit de materials docents de qualitat
 • Assegurar la propietat intel·lectual i el reconeixement dels autors i augmentar-ne la seva visibilitat i accessibilitat mitjançant Internet.
 • Recollir, classificar i garantir la preservació del materials docents elaborats a la UdL

És una plataforma d'ensenyament virtual?

No, a UdL OCW no es pot cursar cap matèria de la UdL. No és un campus virtual (LMS). Per tant, no disposarà de fòrums, correu i altres mitjans d'interacció entre els professors i els estudiants.

UdL OCW es limita a oferir un accés lliure i gratuït als materials docents i no cal matricular-se ni pagar per la prestació del servei.

M'he de registrar per poder consultar els materials?

No, l'accés a la consulta i utilització dels materials disponibles a UdL OCW és totalment lliure i gratuïta, i en cap cas cal registrar-se per poder visualitzar-los.

Quins tipus de materials trobaré?

Els materials que hi trobareu són els materials docents generats pel professorat en les seves activitats docents. Hi podeu trobar el programa de la matèria, la bibliografia recomanada, el material docent utilitzat per les classes teòriques o pràctiques, exercicis, problemes, pràctiques, models d'examen, etc.

Obtindré un certificat o títol acadèmic?

No, en cap cas s'obté un certificat o títol per la utilització o consulta dels materials disponibles a UdL OCW.

Com puc trobar les matèries disponibles?

Hi ha diferents maneres d'accedir-hi:

 • Localitzant-les al menú de l'esquerra
 • A través de l'opció “matèries” del menú superior
 • Fent una cerca a través del cercador de la part superior
 • A través d'una subscripció a l' RSS de UdL OCW

Qui té la propietat intel·lectual dels materials?

La propietat intel·lectual dels materials és dels autors/es. La UdL té la cessió no exclusiva, gratuïta, d'àmbit mundial i per un període determinat dels drets d'explotació. Els autors garanteixen que tot el contingut dels seus materials és lliure de drets.

Quina és la llicència de publicació?

Tots els materials publicats dins de UdL OCW tenen una llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir Igual

És a dir, sou lliures de:

 • Copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra
 • Fer-ne obres derivades, però amb les següents condicions:
  • Reconeixement: heu de reconèixer els crèdits de l'obra de la manera especificada per l'autor o el llicenciador (però no d'una manera que suggereixi que us donen suport o rebeu suport per l'ús que feu de l'obra).
  • No comercial: no podeu utilitzar aquesta obra per a finalitats comercials.
  • Compartir igual: si altereu o transformeu aquesta obra, o en genereu obres derivades, només podeu distribuir l'obra generada amb una llicència idèntica a aquesta.

Puc posar-me en contacte amb un/a professor/a que hagi publicat materials a UdL OCW?

No, UdL OCW ha estat creat amb el propòsit de publicar una col·lecció de materials docents de manera que puguin ser consultats de manera lliure i gratuïta per a fer-ne un ús no comercial, però no com una experiència interactiva amb el professorat.

A qui s'adreça UdL OCW?

Està adreçat a usuaris autodidactes, estudiants de matèries similars en d'altres universitats o centres educatius, futurs estudiants o altres professors, i en general a qualsevol persona que tingui accés a la xarxa, ja que els seus continguts són lliures i no cal registrar-se per consultar-los.

Com he de citar els materials de UdL OCW?

Per reutilitzar els materials cal que citeu la font d'on s'han extret: Us recomanem citar-los seguint el sistema de cites recomanat pel MIT-OCW en la seva pàgina d'Ajuda:

[autor], [Matèria], [Lloc]. (UdL OpenCourseWare: Universitat de Lleida ), [URL] (Data consulta). Llicència: Creative Commons BY-NC-SA

Exemple:

Ribó, Josep M., Estructura de Dades i Algoritmes, setembre 2010 (UdL OpenCourseWare: Universitat de Lleida), http://ocw.udl.cat/enginyeria-i-arquitectura/estructura-de-dades-i-algorismes  (Consultat 4 de febrer de 2011) Llicència: Creative Commons BY-NC-SA

 

Copyright 2010, Autors i col·laboradors. Cite/attribute Resource. admin. (2009, October 21). Quant a l\'OCW. Retrieved November 27, 2021, from Recursos educatius - UdL OpenCourseWare Web site: http://ocw.udl.cat/quant-a/quant-a. This work is licensed under a Creative Commons License Creative Commons License