Matèries
 
Eines personals
Esteu aquí: Inici Enginyeria i Arquitectura Sòlids platònics

Sòlids platònics , 2019

Accions del document
  • RSS Feed
  • Imprimeix-ho
  • Content View
  • Bookmarks
— arxivat sota: ,

Un poliedre és un cos geomètric, la superfície del qual es compon d'una quantitat finita de polígons plans. Aquests polígons no es superposen i els seus costats es troben en els extrems. Està format per: Cares: els polígons de la seva superfície Arestes: els costats del polígons, on es troben dues cares Vèrtexs: els punts on es troben les arestes Els poliedres es classifiquen segons la seva regularitat. Els poliedres més regulars són els sòlids platònics. Es defineixen per les següents propietats: Són convexos Tenen totes les cares iguals i formades per polígons regulars (amb totes les arestes i els angles iguals) Els vèrtexs són homogenis, és a dir, per cada parell de vèrtexs hi ha una simetria del sòlid que transforma el primer en el segon. En particular, en els vèrtexs es troben el mateix nombre de cares Només hi han cinc poliedres que compleixen aquestes propietats. Els pots trobar al menú superior per veure'ls en 3D.

dodecaedre

Sòlids platònics 

 

Maite Grau Montaña
Departament de Matemàtica

Material realitzat en col·laboració amb la unitat Suport i Assessorament a l’Activitat Docent de la UdL

Universitat de Lleida

Un poliedre és un cos geomètric, la superfície del qual es compon d'una quantitat finita de polígons plans. Aquests polígons no es superposen i els seus costats es troben en els extrems.
Està format per:
Cares: els polígons de la seva superfície
Arestes: els costats del polígons, on es troben dues cares
Vèrtexs: els punts on es troben les arestes
Els poliedres es classifiquen segons la seva regularitat. Els poliedres més regulars són els sòlids platònics. Es defineixen per les següents propietats:
Són convexos
Tenen totes les cares iguals i formades per polígons regulars (amb totes les arestes i els angles iguals)
Els vèrtexs són homogenis, és a dir, per cada parell de vèrtexs hi ha una simetria del sòlid que transforma el primer en el segon. En particular, en els vèrtexs es troben el mateix nombre de cares
Només hi han cinc poliedres que compleixen aquestes propietats. Els pots trobar al menú superior per veure'ls en 3D.

Course Contents

dodecaedre , 2019

Copyright 2010, Autors i col·laboradors. Cite/attribute Resource. Maite, G. M. (2019, November 26). Sòlids platònics . Retrieved January 20, 2022, from Recursos educatius - UdL OpenCourseWare Web site: http://ocw.udl.cat/enginyeria-i-arquitectura/solids-platonics. This work is licensed under a Creative Commons License Creative Commons License