Matèries
 
Eines personals
Esteu aquí: Inici Ciències Socials i Jurídiques Biblioteca personal

Biblioteca personal, 2015

Accions del document
  • RSS Feed
  • Imprimeix-ho
  • Content View
  • Bookmarks
Biblioteca personal

Biblioteca personal

 

Paquita Sanvicen
Departament de Geografia i Sociologia

Material realitzat en col·laboració amb la unitat Suport i Assessorament a l’Activitat Docent de la UdL

Universitat de Lleida

 

LA MEUA BIBLIOTECA CIENTÍFICA, PER PENSAR I ESTUDIAR

Context per al qual es crea: per a estudiants de l’assignatura de Metodologia i Tècniques Quantitatives de primer curs del Grau de Treball Social. També s’utilitza en l’assignatura Sociologia. Universitat de Lleida, curs 2015-2016.

Argumentació  per crear-la: l’excés d’informació que es rep quotidianament fa que tothom depengui del que troba a Google al primer click i que no tinguem la sistematicitat de guardar la informació rellevant, treballar-la, triar-la (per temes, autors, rellevància, etc.), ordenar-la i guardar-la de manera que es pugui localitzar ràpidament als ordinadors i dispositius electrònics que s’utilitzin com a eina de treball.

Per a l’estudiantat de primer és fonamental superar l’hàbit simple de fer llistes d’urls per passar a adquirir estratègies de lectura/ordenació de materials i saber, entre altres habilitats,  aprofitar els materials i referències bibliogràfiques de tot tipus que anirà buscant i usant al llarg dels estudis i tots els que el professorat li anirà posant a l’abast. Informes, articles, llibres...material de referència amb el qual s'anirà formant la biblioteca particular científica i professional de cadascú.

Una reflexió i argumentació més àmplia i aprofundida sobre el tema es pot trobar a Sanvicén-Torné, P. (2017). Para pensar un rato o más... Reflexiones para estudiantes que no quieren ser arrastrados por la información que va a mil por hora. Lleida: Milenio.

 

Objectius:

  • Potenciar (aconseguir que acabi sent un hàbit) la dinàmica de reflexionar sobre la informació que es busca, llegint-la, anotant-la, referenciant-la i guardant-la.
  • Posar a l’abast una eina fàcil que enceti el camí que poden continuar més tard amb eines específiques com Mendeley, entre altres.
  • Mostrar a l’alumnat el aspectes positius que té com a persona, estudiant i futur professional el tractament reflexiu del contingut dels textos i informació científica rellevant que ha de consultar per fer les tasques.
  • Mostrar a l’alumnat que és senzill fer-ho i molt útil al llarg de tota la carrera.
Copyright 2010, Autors i col·laboradors. Cite/attribute Resource. Paquita, S. (2019, November 02). Biblioteca personal. Retrieved September 19, 2021, from Recursos educatius - UdL OpenCourseWare Web site: http://ocw.udl.cat/ciencies-socials-i-juridiques/biblioteca-personal. This work is licensed under a Creative Commons License Creative Commons License